A leggyakoribb férgek

 A Helm-Ex ízesített féreghajtó tabletta hatékony az alábbi férgek ellen:

Orsóférgek

Jellemzői: a kutyák leggyakoribb parazitái. 5-15 cm hosszúak.

Kutya fertőződése: a kölyökkutyák a vemhesség során a méhlepényen keresztül vagy az anyatejjel fertőződnek. A felnőtt állatoknál a fertőződési forrást a környezetben levő peték jelentik.

Ember fertőződése: a féreglárvák az embert is megfertőzhetik, és a szervezetben vándorolva súlyos kórképeket idézhetnek elő.

 

Kampósférgek

Jellemzői: kis méretű (1-3 cm hosszú) férgek.

Kutya fertőződése: a bőrön át, vagy a peték lenyelésével fertőződhetnek a kutyák. A kampósférgek vérrel táplálkoznak, véres hasmenést, valamint jelentős vérveszteséget is okozhatnak.

Ember fertőződése: a féreglárvák az ember bőrén is képesek áthatolni, a vándorló féreglárvák bőrtüneteket okoznak.

 

Uborkamagképű galandféreg

Jellemzői: a féreg 20-60 cm hosszú, kis szelvényekből (ízekből) áll. Az ízek a bélsárral jutnak a külvilágra, az ott lévő bolhalárvák veszik fel, és a bolhákban, mint köztigazdákban alakul ki a fertőző féreglárvák.

Kutya fertőződése: a kutya a fertőző bolhák által fertőződhet.

Ember fertőződése: az ember is fertőződhet, ha a kutya simogatása közben a kutya által szétrágott, fertőző bolha maradványai a kézre, onnan pedig a szájba kerülnek.

 

Taenia típusú galandférgek

Jellemzői: 30-200 cm hosszú, nagy méretű férgek, testük ízekből áll. Gyakran láthatóak a fertőzött kutyák bélsarában a rizsszemekhez hasonló ízek.

Kutya fertőződése: a kutyák a galandféreglárvákkal fertőzött köztigazdák nyers belsőségeinek elfogyasztása, valamint kis rágcsálók zsákmányolása révén fertőződhetnek.

Ember fertőződése: egyik fajuk ritkán emberekben az agyvelőben folyadékkal telt hólyagot képez.

 

Kutya háromtagú galandférge

Jellemzői: Mindössze 2-6 mm hosszú, 3 ízből áll

Kutya fertőződése: a kutya elsősorban nyers sertésmáj elfogyasztásával fertőződhet.

Ember fertőződése: az ember fertőződése pedig a peték szájon át történő felvételével jöhet létre, emberben leggyakrabban az agyban, a tüdőben és a májban ún. hydatidatömlővé fejlődik, rendkívül súlyos megbetegedést okoz.

 

A leggyakoribb bélférgek és az álatuk okozott fertőzések összefoglalója innen tölthető le